House of Cards

Speel House of CardsHoe lang duurt het voordat jouw kaartenhuis het begeeft? Hopelijk weet je je huisje sterk en stevig te bouwen, want dat is de bedoeling in het spannende kaartspel House of Cards. Hoe hoger het kaartenhuis, des te hoger je score en met de goede speelkaarten bouw je ook nog eens een solide constructie. Bouw je niet goed, dan stort alles als een kaartenhuis in elkaar!


Klik hier om te spelen

House of Cards Spelregels

Je speelt dit kaartspel met 2 decks kaarten. Het fundament van het kaartenhuis, de eerste laag, wordt gevormd door 6×2 speelkaarten die per paar een dakje vormt. Alleen met twee kaarten van gelijke soort – Harten, Ruiten, Klaver of Schoppen kun je zo’n tweedelig dakje vormen. Zijn er twee dakjes naast elkaar gevormd, dan kan hierboven horizontaal een willekeurige kaart worden geplaatst. Deze speelkaart werkt als vloer voor de volgende verdieping en heeft dan ook geen waarde. De draagkracht van deze vloer is gelijk aan het onderstaande dakje met de laagste waarde. Elk dakje kan mazimaal zijn eigen waarde dragen.

Zo geeft een Klaver Heer gecombineerd  met een Klaver Boer een waarde van 20 en heeft het tweede dakje dezelfde waarde. Dit dakje kan dan maximaal de waarde 20 (bijv. 2 Boeren, 2 Vrouwen, Aas + 9) dragen. Heeft dit tweede dakje de waarde 10, dan kan de vloer slechts dakjes met waarde 10 of minder dragen.

Een Aas heeft een speciale functie in House of Cards. Indien je deze kaart gebruikt als vloer voor een volgende verdieping, dan kan deze kaart ongeacht welke waarde dragen. Net als bij de andere kaarten die je voor de vloer gebruikt telt de waarde niet mee in je score. Ook zijn er 2 Jokers in het spel, maar deze brengen niet veel goeds; trek je een Joker, dan worden alle kaarten op de hoogste verdiepingen in één klap weggeblazen. Zijn er geen kaarten meer te leggen? Druk op de button met de 5 lege kaarten en je kaarten worden omgeruild voor vijf nieuwe, wel ten koste van de waarde van de speelkaarten die je hiermee vervangt.

House of Cards Puntentelling

  • Aas:  1/11 punten
  • Heer, Vrouw en Boer: 10 punten
  • 2 t/m 10: Aantal ogen van de kaart

Een compleet huis bevat in totaal 57 kaarten, waarvan er 15 als verdiepingsvloer (kaarten die horizontaal op de dakjes worden gelegd) worden gebruikt. De verdiepingsvloer telt in de puntentelling niet mee. Een compleet kaartenhuis bevat 42 kaarten die punten opleveren. De hoogste waarde van een compleet afgebouwd huis is 426.

  • 8 x Aas: 88 punten
  • 8 x Heer: 80 punten
  • 8 x Vrouw: 80 punten
  • 8 x Boer: 80 punten

Elke niet weggespeelde kaart die nog in de uitgiftestapel ligt is – wanneer de top van het kaartenhuis wordt bereikt – 2 punten waard. Het maximum aantal speelkaarten in de uitgiftestapel is 49. Dat brengt de maximaal haalbare score = 426 + (49 x 2) = 524. Kijk of je het haalt!